6. prosince 2016

Druhý adventní víkend...

... se u nás nesl na vlně pohody. Peču další druhy cukroví, letos jsem chtěla vyzkoušet i něco nového, a tak jsem se pustila do oblíbených sádlových důlkových koláčků. Jejich příprava je velmi jednoduchá, přidávám receptík, kdybyste chtěl někdo vyzkoušet. :) Koláčky jsou velmi křehké, zprvu mi vadilo, že z cukroví cítím to sádlo, ale asi jsem si už zvykla a je to fakt dobrota. :)

Sádlové koláčky
15 dkg hladké mouky
15 dkg cukru moučka
12 dkg sádla
1 lžíce kakaa
marmeláda

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout. Z těsta tvarujeme kuličky, do kterých vařečkou uděláme důlek a naplníme marmeládou. Pečeme v troubě na 150° asi 25 minut. 


V Jablonci už máme také rozsvícený stromeček a nazdobené město. Prohlédli jsme si ho při sobotní večerní procházce. Kromě 17 tisíc bílých světýlek je smrk ozdoben asi 50 trojrozměrnými vyřezávanými ozdobami s tradičními vánočními motivy. Najdou se mezi nimi ale i motivy čistě jablonecké, například jablonecká radnice, kostel atd... Ozdoby se mi moc líbí, je to moc hezký nápad a vypadá to na stromku skutečně pěkně. :)


Nazdobeno máme i doma, na okenní parapet jsem umístila svícen a další nezbytné serepetičky. :) A do oken zavěsila proutěné hvězdy. 


V neděli jsme navštívili adventní koncert v kostele sv. Josefa v Loučné nad Nisou, která je z Jablonce co by kamenem dohodil. Vládla zde nádherná atmosféra, zahřáli jsme se horkým svařákem a užili si hezké vystoupení dívčí kapely Kabája. Bylo to moc fajn... :) 
V kostele je vystavený ručně vyřezávaný betlém v životní velikosti od řezbáře Ivana "Dědka" Šmída, Betlém je nádherný a každý rok do něj přibyde nová dřevěná figurka. Letos to byl oslík s kometou. Škoda jen, že se mi nepovedlo betlém lépe nafotit. 


Užívejte krásný adventní čas, hlavně v poklidu a bez stresu! 




14 komentářů:

  1. Tak sádlové,ty mě teprve mmj.čekají.Ale z těch dřevěných ozdob jsem unešená.Myslím,že takový nemají určitě nikde.Krásný nápad.A dřevěný betlém...ách ;-).Krásný předvánoční čas přeju z Moravy.H

    OdpovědětVymazat
  2. Luci, máš je krásné - jeden jako druhý. Já mám sádláky (jak jim říkáme) moc ráda, ale nepeču je (syn ani manžel o ně moc nestojí). Dělá je maminka, takže si je užívám u ní (a dostanu i sebou ;-)).
    Vás jablonecký stromeček vypadá moc hezky a ten betlém v životní velikosti je zajímavý.

    OdpovědětVymazat
  3. Luci, moc hezký vánoční příspěvek. Ten stromeček je nádherný. Já jsme ten náš viděla zatím jenom při přípravách, ale už se na něj chystáme. Určitě ale nebude přírodní, jenom jednobarevná světýlka a ozdoby, u nás ve městě mění barvy :-( Hezký večer D.

    OdpovědětVymazat
  4. Konečně dostal stromeček nový obleček! :-) Už jsem si říkala, že by to po tolika letech chtělo, původní světla byla extrémně neekologická. Trochu naděje mi dala před třemi lety vichřice, která stromek porazila (https://www.facebook.com/nasejablonecko/videos/608118049236496/) a ono pořád nic, až teď, asi jako dárek k těm 660 letům :D.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tohle cukroví pekla moje babička a já ho jako dítě úplně milovala, jen jsme mu říkali jinak a bylo tam víc kakaa:)
    Strom v Jablonci je letos opravdu krásný, povedl se, ozdoby to úplně rozsvítily.
    A u vás doma je to to kouzelné:)
    A

    OdpovědětVymazat
  6. Máte krásný strom!
    Tohle cukroví peču každý rok s kamarádkou, vždycky se na to těšíme. Letos to máme v plánu na tento pátek, podíváme se do města na punč a pak se vrhneme na pečení. Krásný večer, Karla

    OdpovědětVymazat
  7. Lucinko, vidíš připomněla jsi mi, že moje maminka také pekla sádlové koláčky. Recept si píši a zítra se do nich pustím. Parapet máš moc hezky vyzdobený a ten výhled z okna je úžasný.Betlémy miluji - snad se někdy do Loučné podívám.
    Přeji ti krásný advent. Iva

    OdpovědětVymazat
  8. Krásně prožitý adventní víkend :-) u nás už je taky napečeno a zitra vyrážím s kámoškou na vánoční koncert Spirituál kvintetu.
    Hezký čas přeji. Eva

    OdpovědětVymazat
  9. Krásný strom a ozdoby originální záležitost, moc se mi to líbí. Přeji hezký adventní čas. Jana

    OdpovědětVymazat
  10. Tak tohle cukroví jsem nikdy nepakla, ale s marmeládou, to bych mohla :-) Já mám zatím tři druhy a uvidíme, buˇjěště něco upeču nebo už jen nepečené, aby se to brzy snědlo :-) Stromeček se mi taky moc líbí, ozdoby jsou originální a výzdobu doma máte moc hezkou :-) a betlém nádhera, včera v Brně měli taky krásný :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Musím se přiznat, že tohle cukroví také neznám, ale určitě je dobré a hlavně bych vítala celkem jednoduchou přípravu ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  12. Lucinko, já je nepeču, ale chodím na ně ke kamarádce, ta je peče.
    Máš je nádherně úhledné.
    Krásný advetní víkend.

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem sádlové cukroví dělávala s lískových oříškem. Marmeláda ho určitě opikantní.

    OdpovědětVymazat
  14. Jéééé, ty dělávala vždycky moje maminka. A Vánoce bez nich nemohly být.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaši návštěvu. :)